طبقه بندی نوع منابع
کاربران بر اساس نوع ترافیک و سرویسی که دارند مطابق با جدول۳-۲ به دو گروه دستهبندی میشوند که شامل دو گروه کلی GBRو Non-GBR تقسیم میشوند که هر گروه می تواند به سرویس متفاوت براساس ویژگیهای سرویس تقسیم شود. سرویسهای ضمانتکننده نرخ بیت به تاخیر حساس هستند به همین علت اگر بستهای که از نوع سرویسهای ضمانتکننده نرخ بیت باشد، در زمانی بیشتر از مدت زمانی که برای آن بستهها مطابق با جدول مشخص شده است، دریافت شوند، از بین میروند. به صورت کلی، سرویسهای GBR دارای اولویت بالاتری نسبت به سرویسهای Non-GBR میباشند. در سیستم طراحی شده برای این الگوریتم سرویسها به دو گروه تقسیم میشوند که این دو گروه شامل سرویسهای حساس به تاخیر که زیر گروه سرویسهای GBR و سرویسهای Non-GBR میباشد. در محاسبهی تعداد بلوک منابع مورد نیاز، ابتدا تقاضای بستههای ضمانتکننده نرخ بیت باید درنظر گرفته شود و بعد از این سرویسها باید سرویسهای عدم ضمانت نرخ بیت را در نظر گرفت که این سرویسها بر اساس بیشینه نرخ بیت بلوک منبع تخصیص خواهد یافت.
قرار دادن سرویسها در صفهای متفاوت سرویسهای متفاوت
سرویسهای طبقه بندی شده در قسمت قبل درون صفهای مختلف برای دریافت بلوک منبع منتظر میمانند. در مورد سرویسهای عدم ضمانت نرخ بیت، کاربران دارای این سرویس انتخاب شده و در صفهای مخصوص به خود که به صورت FIFO عمل می کنند، قرار میگیرند و بعد از آن سرویسهای مربوط به ضمانتکننده نرخ بیت انتخاب شده و در صفهای مخصوص خود قرار میگیرند تا براساس الگوریتم AMLWDF که در ادامه بیان می شود انتخاب شده و بلوک منبع دریافت کنند.
محاسبهی تعداد بلوک منابع رزرو شده برای هر نوع سرویس
برای مطمئن شدن از اینکه هر نوع سرویس تعداد بلوک منابع مناسب را در هر مرحله از تخصیص منابع دارد، سیستم برای هر نوع سرویس عمل رزرو بلوک منابع را انجام میدهد. در ابتدا تعداد بلوک منابع مورد نیاز برای
سرویسهای عدم ضمانتکننده محاسبه می شود. بعد از آن تعداد بلوک منابع برای کاربران بلادرنگ بدست می آید. تعداد بلوک منابع رزرو شده برای هر نوع سرویس براساس رابطه ۳-۳۳ محاسبه می شود:
(۳-۳۳)
در رابطه ۳-۳۳، بیانگر تعداد بلوک رزرو شده برای کاربران غیربلادرنگ و برابر با تعداد بلوک منابع رزرو شده برای کاربران بلادرنگ میباشد. همچنین بیانگر تعداد بلوک منابع در حوزه فرکانس که براساس پهنای باند مطابق با جدول۳-۳ مشخص میشوند، است.
AMLWDF براساس اولویت
در کنترل پذیرش[۷۷]باید بلوک منابع تخصیص یافته درون کل پهنای باند در دسترس محدود نمود. تعداد بلوک منابع تخصیص محاسبه شده براساس پهنای باند در زمان را نشان میدهد، تعداد بلوک منابع مورد نیاز کاربر u در زمان j و تعداد کل بلوک منابع است. هنگامی که یک سرویس جدید توسط یک کاربر درخواست می شود، کنترل پذیرش از فرمول زیر استفاده می کند تا بررسی کند که آیا از صفر بزرگتر است.
(۳-۳۴)
اما در سیستمهای ارتباط بی سیم، پهنای دردسترس نمیتواند تنها عامل برای پذیرش کنترل باشد. به همین علت باید کیفیت کانال بین کاربر و eNB را نیز به عنوان عاملی در نظر گرفت. CQI یک استاندارد برای اندازه گیری کیفیت کانال در ارتباطات بیسیم میباشد. مقدار CQI بالاتر نشاندهنده کیفیت کانال بهتر میباشد. کاربری که کیفیت کانال بالاتری دارد می تواند از تکنیکهای مدولاسیون بالاتری نظیر QAM استفاده کنند و به همین علت با نرخ بالاتری ارسال را انجام می دهند. کاربرانی که شرایط کانال ضعیفتری دارند، از تکنیک مدولاسیون پایینتری مانند QPSK استفاده می کنند و در نتیجه با نرخ اطلاعات کمتری ارسالشان را انجام می دهند. براساس تحقیقات به عمل آمده میتوان نشان داد که نسبت سیگنال به نویز با CQI نسبت دارد و کاربران با CQI بالاتر میتوانند از سطح بالاتری از مدولاسیون برای بدستآوردن نرخ کد بالاتر و کارایی بالاتر استفاده کنند. دراین الگوریتم فرمولی که برای کاربران با سرویس ضمانتکننده نرخ بیت استفاده می شود از عواملی مانند زمان تاخیر، متوسط نرخ ارسال، محدودیت تاخیر ارسال بسته و اولویت استفاده می کند. این رابطه معیار مورد نظر برای کاربر ام در زیر کانال را به صورت رابطه ۳-۳۵ مشخص می کند:
(۳-۳۵)
در رابطه فوق پارامترها به صورت زیر تعریف میشوند:
: نرخ ارسال آنی کاربر kام در زمان ، : متوسط نرخ ارسال کاربر kام، : پارامتر تاخیر کیفیت سرویس کاربر kام، : محدودیت تاخیر کاربر kام، : زمان تاخیر کاربر kام، : اولویت کاربر kام
نحوه تخصیص بلوک منابع به کاربران در این الگوریتم اینگونه است که در ابتدای هر بازهی زمانبندی به تعداد بلوک منابع رزرو شده برای کاربران بلادرنگ از کاربران بلادرنگ با بالاترین معیار محاسبه شده، انتخاب شده و به این کاربران به ترتیب اولویتشان در زیرکانالهایی که بهترین شرایط را دارا میباشند دو بلوک منبع تخصیص مییابد و در مورد کاربران غیربلادرنگ نیز به تعداد بلوک منابع رزرو شده برای کاربران غیربلادرنگ از بین کاربران با بیشترین مقدار معیار انتخاب شده و در زیرکانالی که بهترین شرایط را دارا میباشند، دو بلوک منبع دریافت می کنند. شکل ۳-۳ مثالی از نحوه تخصیص بلوک منابع به کاربران را نشان میدهد:
شکل ۳‑۳ نحوه تخصیص بلوک منبع در الگوریتم FBAQ
شکل۳-۳ در مورد نحوه تخصیص بلوک منابع به کاربران در یک بازهی زمانی ارسال را نشان میدهد. همانطور که از شکل مشخص است کاربران به سه دسته شامل کاربران دارای کلاس سرویس ضمانتکننده نرخ بیت، عدم ضمانت نرخ بیت و کاربران دارای ترافیک سیگنالینگ[۷۸] میباشند که لازم به ذکر است که چون الگوریتمهای مقایسه شده با الگوریتم پیشنهادی و همچنین الگوریتم پیشنهادی برای ترافیکهای صدا، ویدئو و صفحات اینترنت شبیهسازی شده اند لذا ترافیک سیگنالینگ که شامل سیگنالینگ کنترلی است در نظر گرفته نشده و به همین علت تعداد بلوک منابع رزرو شده برای این ترافیک صفر درنظر گرفته شده است. قسمت بالایی در شکل مربوط به تعداد بلوک منابع رزرو شده برای کاربران با کلاس کیفیت سرویسGBR، قسمت میانی مربوط به بلوک منابع رزرو شده برای کاربران با کلاس کیفیت سرویس Non-GBR و قسمت پایینی نیز مربوط به کاربران دارای ترافیک سیگنالینگ است. مطابق با شکل مشخص است که در هر بازهی زمانی الگوریتم از میان کاربران ، به تعداد بلوک منابع رزرو شده برای کاربران بلادرنگ از میان کاربران این گروه با بالاترین مقدار معیار انتخاب میشوند. و به تعداد بلوک منابع رزرو شده برای کاربران غیربلادرنگ از میان کاربران این گروه نیز با بالاترین معیار انتخاب میشوند. در ابتدا از بین این تعداد کاربران بلادرنگ به ترتیب اولویت در زیرکانالی که بهترین شرایط را دارا میباشند، انتخاب شده و دو بلوک منبع به آنها تعلق میگیرد. سپس از بین کاربران غیر بلادرنگ نیز به ترتیب اولویت در زیرکانالهایی که دارای بهترین شرایط هستند، دو بلوک منبع به این کاربران تعلق میگیرد.
فصل چهارم
الگوریتم پیشنهادی و شبیهسازی
مقدمه
در این فصل الگوریتم پیشنهادی به صورت کامل شرح داده می شود. الگوریتم پیشنهادی در مقایسه با سایر الگوریتمهای موجود در شبکه LTE که در سرعت های بالاتر از km/h 135 (به عنوان مثال برای کاربرانی که در یک قطار سریعالسیر قرار دارند) نسبت به محوشدگی مقاوم نیستند، مقاوم است. همچنین در مدت زمان ارسال، همبستگی کانال کاربر را لحاظ می کند. در نتیجه بویژه در سرعتهای بالاتر از km/h 135عملکرد بهتری داشته و نرخ ارسال شبکه را بهبود میبخشد. علاوه براین الگوریتم پیشنهادی با بهره گرفتن از ایده ارسال بیتهای ضروری بهگونه ای عمل کرده است که پارامترهای کیفیت سرویس مانند تاخیر شبکه و نرخ از دست رفتن بسته را نسبت به الگوریتمهای دیگر بهبود بخشیده است. از این رو نحوه عملکرد الگوریتم به صورت مفصل در ادامه فصل و در بخش ۴-۲ و زیربخشهای مربوط به این بخش توضیح داده می شود و نتایج حاصل از شبیهسازی الگوریتم پیشنهادی و سه الگوریتم مقایسه شده با الگوریتم پیشنهادی در زیربخش ۴-۳ بیان خواهد گردید.
بیان الگوریتم پیشنهادی برای تخصیص منابع
الگوریتم پیشنهادی با عنوان [۷۹]SAW-QoS برای جهت فروسو طراحی شده است اما می تواند برای جهت فراسو نیز مورد استفاده قرار گیرد. این الگوریتم از ۵ مرحله تشکیل شده است که در ابتدای هر بازهی زمانی ارسال این مراحل به صورت زیر انجام میشوند :
تقسیم بندی کاربران براساس سرعت حرکت آنها
محاسبهی نرخ ارسال داده کاربران تا ایستگاه مبنا
محاسبهی معیار برای هر کاربر و تعیین اولویت هر صف
محاسبهی تعداد بلوک منابع به هر صف کاربر برای تامین کیفیت سرویسشان
تخصیص بلوک منبع به کاربران
مقدمات و ملزومات الگوریتم
در این الگوریتم دو هدف مدنظر میباشد:
استفاده از ویژگیهای لایهی فیزیکی و زیر لایهی MAC: الگوریتمی که در این پایان نامه ارائه شده است می تواند به کاربران در سرعتهای بالا که در مدت زمان ارسال دارای همبستگی کانال نیستند، با تخصیص بلوک منبع به روش FD آنها را در مقابل محوشدگی مقاوم نموده و نرخ ارسال شبکه را افزایش دهد.
برآورده کردن نیازهای کیفیت سرویس: هدف دیگر این الگوریتم مانند دیگر الگوریتمهای موجود در زمینه زمانبندی بسته، برآورده کردن نیازهای کیفیت سرویس کاربران تا حد امکان است. در الگوریتم پیشنهادی با ارائه الگوریتم زمانبندی مناسب پارامترهای کیفیت سرویس، نظیر تاخیر و نرخ از دست رفتن بسته، بهبود یافتهاند.
مقدمات مورد نیاز برای توضیح الگوریتم به صورت زیر میباشد:
دستهبندی کاربران: کاربران براساس همبستگیکانالشان در بازهی زمانی ارسال به دو گروه شامل کاربرانی که همبستگی کانالشان در بازهی زمانی ارسال حفظ نمی شود و کاربرانی که در بازهی زمانی ارسال دارای کانال همبستهای هستند، تقسیم میشوند.
گزارش شرایط کانال: هر کاربر بر اساس سرعتی که دارد در ابتدای هر بازهی زمانی ارسال یا بعد از گذشت مدت زمانی از شروع فریم گزارشی از شرایط کانال خود به ایستگاه مبنا میدهد. ایستگاه مبنا بر این اساس برای تخصیص بلوک منبع در زیر کانال مشخص تصمیم لازم را اتخاذ می کند. نحوه این گزارش و زمانی که باید این گزارش از طرف کاربر به ایستگاه مبنا ارسال شود، در ادامه بیان خواهد شد.
تشکیل صف: هر کاربر بستههای خود را ارسال کرده و این بستهها در صفهای مجزایی در ایستگاه مبنا قرار میگیرند تا در ابتدای هر بازهی زمانی ارسال، براساس الگوریتم زمانبندی پیشنهادی صفهای انتخاب شده بستههای خود را ارسال کنند.
نوآوری های انجام شده
نوآوری های انجام شده در این پایان نامه نسبت به دیگر الگوریتمهای ارائه شده در زمینه زمانبندی بسته در شبکه های LTE به شرح زیر هستند:
تقسیم بندی کاربران به دو گروه: این تقسیم بندی از این جهت جدید محسوب می شود که براساس سرعت کاربران و با در نظر گرفتن همبستگی کانالشان در بازهی زمانی ارسال صورت گرفته است. نحوه دستهبندی اینگونه است که کاربران به دو دستهی با سرعت کمتر از km/h135 و سرعت بیشتر از km/h135 تقسیم میشوند. علت انتخاب سرعت km/h135 این است که این سرعت به عنوان سرعت مرزی است. یعنی سرعتهای کمتر از آن دارای همبستگی کانال در بازهی زمانی ارسال
هستند ولی کاربران با بیش از این سرعت همبستگی کانالشان در بازهی زمانی ارسال حفظ نمی شود. نحوه محاسبه این سرعت در بخش ۴-۵ بیان خواهد شد. به همین علت نیز با توجه به سرعت کاربران همانطور که در ادامه بیان می شود، نحوه تخصیص بلوک منبع متفاوت خواهد بود.
ارائه روش جدید برای تخصیص بلوک منابع: در این پایان نامه روشی برای تخصیص بلوک منبع درنظر گرفته شده است که براساس آن بتوان به کاربرانی که در بازهی زمانی ارسال، کانال همبستهای ندارند بلوک منبع به گونه ای تخصیص یابد که در زیر کانالی که بلوک منبع دریافت می کنند دارای بهترین شرایط باشند. این کار باعث می شود که نرخ ارسال شبکه نسبت به دیگر الگوریتمها افزایش یابد. همچنین با تخصیص بهترین زیرکانال به کاربران باعث ارسال بیشتر بیت در بازهی زمانی ارسال شده که این امر، کاهش تاخیر و نرخ از دست رفتن بسته را بهدنبال دارد.
تعریف بیت ضروری: در این الگوریتم پارامتری به نام بیت ضروری یعنی بیتهایی که اگر در بازهی زمانی ارسال جاری، ارسال نشود از بین میروند، تعریف شده است. علت تعریف این پارامتر این
است که با گذشت زمان و منتظر ماندن بستهها در صف باعث می شود که براساس نوع کیفیت سرویسشان به زمان از بین رفتنشان نزدیک شده و اگر در بازهی زمانی ارسال جاری ارسال نگردند، بیتهای زیادی از بین برود. به همین علت این پارامتر تعریف شده که در بازهی زمانی ارسال اکثر بیتهای ضروری ارسال شده که از هدر رفتن آنها جلوگیری شده و درنتیجه کاهش نرخ از دست رفتن بسته فراهم شود.
پیشنهاد ساختار جدید فریم: در این الگوریتم با توجه نحوه تخصیص بلوک منابع به کاربران با سرعت بالاتر از km/h135، ساختار جدیدی از فریم ارائه می شود که این گروه از کاربران بتوانند در بلوک منبع دوم یک زیرفریم نیز شرایط کانال خود را به ایستگاه مبنا گزارش دهند.
پیشنیازهای الگوریتم
هدف این بخش محاسبه حداکثر سرعتی که همبستگی کانال کاربر در بازهی زمانی ارسال حفظ می شود، است. بنابراین با توجه به همبستگی کانال کاربر در بازهی زمانی ارسال میتوان به شیوه MUD بلوک منبع به کاربر تعلق گیرد. اما برای کاربران با سرعت بیشتر از حداکثر سرعت محاسبه شده، همبستگی کانال کاربر کاهش یافته و در بازهی زمانی ارسال دارای کانال همبستهای نیستند لذا به شیوهیFD بلوک منبع به کاربر تعلق میگیرد. برا ی محاسبه سرعت مورد نظر رابطه ۴-۱ که بیانگر ارتباط بین سرعت و مدت زمان همبستگی کانال است، مورد استفاده قرار
میگیرد]۱۵[:
(۴-۱)
در رابطه ۴-۱، پارامترهای v، ،c وf به ترتیب بیانگر، سرعت حرکت کاربر، مدت زمانی که کانال کاربر با سرعت vهمبسته است که در این زمان برابر با ۱میلیثانیه برابر با بازهی زمانی ارسال در نظر گرفته می شود، سرعت نور و فرکانس مرکزی که مقدارش مطابق با استاندارد برابر ۲ گیگاهرتز در نظرگرفته شده، هستند. با توجه به رابطه
۴-۱ نحوه تخصیص بلوک منبع به کاربران باید بهگونه ای باشد که همبستگی کانال کاربر در بازهی زمانی ارسال حفظ گردد. از این رو تقسیم بندی کاربران به دو گروه به صورت زیر انجام میگیرد:
دانلود فایل های پایان نامه با موضوع طراحی الگوریتم جدید زمان بندی برای کاربران بلادرنگ و غیربلادرنگ در شبکه های ...