متغیرهای توسعه فرهنگ کارآفرینی سازمانی
مقدار ضریب آلفای کرونباخ
فرهنگ درک تغییر و کشف فرصتهای جدید
۷۹/۰
فرهنگ خلاقیت و نوآوری
۷۷/۰
فرهنگ تحریک و پرورش انگیزهها
۸۱/۰
فرهنگ استقلالطلبی و مسؤولیتپذیری
۷۶/۰
با توجه به مقدار ضرایب بدست آمده برای پرسشنامه عوامل موثر بر توسعه فرهنگ کارآفرینی سازمانی شامل متغیرهای خطرپذیری (ریسکپذیری) (۸۱/۰)، توفیقطلبی (نیاز به موفقیت) (۸۲/۰)، ایدهپردازی (ایدهسازی ذهنی) (۷۹/۰) و عملگرایی (نتیجهگرا بودن) (۷۸/۰) و پرسشنامه توسعه فرهنگ کارآفرینی سازمانی شامل متغیرهای فرهنگ درک تغییر و کشف فرصتهای جدید (۷۸/۰)، فرهنگ خلاقیت و نوآوری (۷۹/۰)، فضیلت مدنی یا شهروندی (۸۰/۰)، فرهنگ تحریک و پرورش انگیزهها(۸۱/۰) و فرهنگ استقلالطلبی و مسؤولیتپذیری (۷۶/۰) ملاحظه میشود که شاخصهای مختلف هر دو پرسشنامه از پایایی و قابلیت اعتماد بالایی برخوردار بودهاند. در عین حال اصلاحات اندکی وجود داشته است که در پرسشنامه ها، انجام شده است.
۷-۳ روش تجزیه و تحلیل دادهها
برای تجزیه و تحلیل داده ها و به کارگیری تحلیلهای آماری از نرمافزارهای SPSS و Lisrel استفاده شدهاست. بخش آماری تحقیق متشکل از دو بخش میباشد که در قسمت اول از آمار توصیفی برای نشاندادن وضعیت نمونه ها از لحاظ عوامل جمعیتشناختی و نیز وضعیت متغیرها از لحاظ شاخصهای مرکزی، پراکندگی و شکل توزیع، استفاده شده است و در بخش دوم از آمار استنباطی برای استنتاج نتایج تحقیق از نمونه ها، استفاده شده است. به منظور بررسی نرمال بودن توزیع متغیرها از آزمون کولموگروف- اسمیرنوف استفاده شده است. همچنین به منظور سنجش روایی متغیرها از تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شده است. در تحلیل عاملی اکتشافی، پژوهشگر به دنبال بررسی داده های تجربی بهمنظور کشف و شناسایی شاخصهای ویژه و نیز روابط جالب بین آنهاست و این کار را بدون تحمیل هرگونه مدل معینی بر روی داده ها انجام میدهد. تحلیل اکتشافی وقتی بهکار میرود که؛ پژوهشگر شواهد کافی قبلی و پیش تجربی برای تشکیل فرضیه درباره تعداد عاملهای زیر بنایی داده ها نداشته، و به واقع مایل باشد درباره تعیین تعداد یا ماهیت عاملهایی که همپراشی بین متغیرها را توجیه میکنند، داده ها را بکاود. بنابراین، تحلیل عاملی اکتشافی بیشتر به عنوان یکروش تدوین و تولید تئوری، و نه یک روش آزمون تئوری در نظر گرفته میشود. علاوه بر این؛ تحلیل عاملی به گونه بارزی مستلزم سؤالهایی درباره روایی است. در فرایند تعیین این مطلب که آیا عاملهای شناختهشده با یکدیگر همبسته هستند یا نه. تحلیل عامل اکتشافی به این پرسش روایی سازه جواب میدهد که: آیا نمره های تست آنچه را تست باید بسنجد، اندازه میگیرد؟ پژوهشگران به این نتیجه رسیدهاند که تحلیل عاملی اکتشافی میتواند در مراحل اولیه تجربه یا پرورش تستها مفید باشد(هومن، ۱۳۸۴: ۲۵۴-۲۵۵).
همچنین از آزمون ضریب همبستگی پیرسون[۱۷۹] برای تعیین ضریب شدت رابطه و همچنین نوع رابطه (مستقیم یا معکوس) را نشان میدهد. ضریب همبستگی؛ بین ۱ تا ۱- است و در صورت عدم رابطه بین دو متغیر برابر صفر است. برای قبولی روایی یک مدل و در نتیجه روایی نشانگرهای آن سازه، لازم است نشان دهیم که؛ بین این نشانگرها هماهنگی و همسویی وجود دارد. از میان روش های مختلفی که برای مطالعه ساختار داخلی یک مجموعه از نشانگرها وجود دارد، تحلیل عاملی تأییدی احتمالاً مفیدترین روشی است که به برآورد پارامتر و آزمونهای فرضیه ها، با توجه به تعداد عاملهای زیربنایی روابط میان مجموعه نشانگرها میپردازد. در واقع در تحلیل عاملی؛ پژوهشگر، بهدنبال تهیه مدلی است که؛ فرض میشود داده های تجربی را بر پایه چند پارامتر نسبتاً اندک؛ توصیف، تبیین یا توجیه میکند. این مدل، مبتنی بر اطلاعات پیش تجربی درباره ساختار دادههاست که میتواند به شکل: ۱) یک تئوری یا فرضیه ۲) یک طرح طبقهبندی کننده معین برای گویه ها یا پاره تستها در انطباق با ویژگیهای عینی شکل و محتوا ۳) شرایط معلوم تجربی و یا ۴) دانش حاصل از مطالعات قبلی درباره داده های وسیع باشد(هومن، ۱۳۸۴: ۲۹۵). در نهایت اینکه اولویتبندی عوامل کلیدی هریک از شاخصها و مولفه های مطرح شده در مدل به وسیله آزمون ناپارامتریک فریدمن انجام شده است.
فصل چهارم:
تجزیه و تحلیل
داده ها(یافتهها)
۱-۴ مقدمه
تجزیه و تحلیل داده ها فرآیندی چندمرحلهای است که طی آن دادههایی که از طریق بکارگیری ابزارهای جمعآوری در نمونه (جامعه) آماری فراهم آمدهاند؛ خلاصه، کدبندی و دستهبندی … و در نهایت پردازش میشوند تا زمینه برقراری انواع تحلیلها و ارتباطها بین این داده ها به منظور آزمون فرضیه ها فراهم آید. در این فرایند، داده ها هم از لحاظ مفهومی و هم از جنبه تجربی، پالایش میشوند و تکنیکهای گوناگون آماری نقش بسزایی در استنتاجها و تعمیمها به عهده دارند.
در این فصل ابتدا آمار توصیفی مربوط به اطلاعات جمعیتشناختی پاسخ دهندگان (افراد نمونه) و همچنین وضعیت متغیرهای تحقیق با بکارگیری جداول و نمودارها به نمایش گذاشتهشده و در ادامه برای پاسخگویی به سوالات پژوهش و نتیجهگیری از روش های آماری و آزمونهای متفاوت با بهره گرفتن از نرمافزارهای SPSS و Lisrel به نحوی که ذکر میشود، استفاده گردید: برای آزمون پایایی سؤالات پرسشنامه از آزمون آلفای کرونباخ، جهت بررسی نرمال بودن داده ها از آزمون کلموگروف- اسمیرنف، ضریب همبستگی پیرسون جهت آزمون فرضیه ها، آزمون تحلیل عاملی اکتشافی جهت تأیید روایی سوالات و مشخصسازی عوامل کلیدی هر مولفه و از تحلیل عاملی تأییدی مرتبه اول و مرتبه دوم برای بررسی پایایی و روایی سازه ها و نیز بررسی برازش مدل مفروض و اولویتبندی عوامل کلیدی هریک از شاخصها و مولفه های مطرح شده در مدل به وسیله آزمون ناپارامتریک فریدمن استفاده گردیده است.
۲-۴ بخش اول: آمار توصیفی
توزیع افراد نمونه براساس جنسیت
جدول (۱-۴). توزیع فراوانی پاسخگویان برحسب جنسیت
جنسیت
فراوانی
زن
۶۰
مرد