۱۳۷۱۰۲۱۱
۸.۹
۱۰
۸
۸
بارندگی
۱۳۷۱۰۲۱۲
۸.۳۲۵
۹.۸
۷.۶
۸
بارندگی
۱۳۷۱۰۲۱۳
۹.۶
۱۲.۸
۸
۸
بارندگی و رگبار
۱۳۷۱۰۲۱۴
۸.۳
۱۰.۲
۷
۷
بارندگی
جهت یافتن مراحل رشد گیاه برنج در طی این دوره تحقیق (۲۰۱۳-۱۹۹۲) از داده های مرکز هواشناسی کشاورزی رشت استفاده گردید که مراحل فنولوژیکی ارقام مختلف را در غالب بولتن های ماهانه و فصلی صادر می نماید.برای هرسال روزها ارزش گذاری شده و با میانگین گیری از ارزش روزهای دوره به میانگین دوره رویشی هر واریته رسیده است.
۳-۴. روش کار
۳-۴-۱. دسته بندی داده ها
روش کار توصیفی - تحلیلی با رویکرد کاربردی است. به دلیل حجم بسیار زیاد داده ها، و تهیه انواع خروجی های مورد نیار، داده ها وارد نرم افزار های آماری شده، سپس کد نویسی های لازم به زبان ویژوال بیسیک نوشته شد. که بدین وسیله داده ها از حالت کدینگ خارج شده و رمز گشایی شدند. نمونه ای از آن در جدول ۳-۶ آورده شده است.
جدول ۳-۶ نمونه ای از داده های رمزگشایی شده ایستگاه هواشناسی همدیدی فرودگاهی رشت
در این مرحله کلیه داده های ساعتی ایستگاه هواشناسی شهر رشت از حالت کد خارج گردید، بنابراین در این مرحله ما دارای داده های ساعتی از دمای هوا در بازه ۲۰ ساله می باشیم.
الف- تمامی داده هایی که در این تحقیق مورد استفاده قرار گرفته است از داده های ساعتی گزارشات سینوپ و متار، ایستگاههای هواشناسی فرودگاهی و ایستگاه هواشناسی کشاورزی رشت استخراج شده اند.
ب- با بهره گرفتن از داده های هواشناسی که از سطح شهرستان رشت در اختیار قرار گرفت، در ابتدا برای هر روز یک نماینده دمایی مشخص میکنیم ، به این طریق که میانگین دمای هر روز را از داده های ساعته بدست می آوریم.
۳-۴-۲. تعیین دمای نرمال روزانه
در این تحقیق برای مشخص شدن وقوع یخبندان و سرما زدگی در مزارع برنج نرمال دمای هر روز در بازه زمانی ۲۰ ساله مشخص می گردد. بنابراین با میانگین گیری از دمای روزانه سال های آماری برای هر روز یک نماینده مشخص می گردد که دمای نرمال روز مربوطه در بازه زمانی ۲۰ ساله می باشد.
۳-۴-۳. راست آزمایی داده های دمایی
به دلیل اینکه در کارهای آمار ممکن است داده ها دارای دقت لازم نباشند و یا در مواردی دارای خطا باشند که روند تحقیق را دچار چالش نماید، بنابراین برای راست آزمایی داده های دریافت در ابتدا بایستی با یکی از روش های آماری نسبت به دقت داده های دریافتی اقدام گردد. در این قسمت از یک روش غیر نموداری به نام آزمون همگنی یا ران تست (RUN TEST) استفاده می گردد تا صحت دادده ها مشخص گردد.
۳-۴-۳-۱. آزمون همگنی یا ران تست (RUN TEST)
برای انجام این آزمون به روش زیر عمل می گردد:
الف. داده ها بر اساس سال وقوع ردیف می شوند.
ب. میانگین هر روز را مشخص می کنیم.
ج. از ابتدای داده ها که بر اساس سال ردیف شده اند شروع می کنیم و هریک از داده ها که از لحاظ مقدار از میانگین بیشتر باشد با علامت a و هر کدام که کمتر از میانگین باشد را با علامت b مشخص می کنیم، به خود عدد میانگین که در داده ها وجود دارد علامتی تعلق نمی گیرد. بنابراین چون از میانگین استفاده شده است مشخص است که تعداد a و b برابر نباشند.د.در این مرحله تعداد a و b را شمارش می کنیم، تا na و nb مشخص گردد. همچنین تعداد دنباله های a و b را شمارش می کنیم و مجموع هر دودنباله را با u نمایش می دهیم، (منظور از دنباله یک a یا یکسری a می باشد که به دنبال هم قرار می گیرند.
ه. با بهره گرفتن از جدول شماره ۳-۷ و وارد کردن na و nbو اگر u در بین ارقام نوشته شده در جدول باشد داده های همگن می باشد، یعنی تصادفی بودن داده ها در سطح اعتماد ۹۵ درصد مورد قبول است.در این جدول هرکدام na و nb بزرگتر بود در ردیف افقی بالای جدول قرار می گیرد و هر کدام که کوچکتر باشد در ستون عمودی قرار می گیرد، اگر U محاسبه شده بین دو عددی که از تلاقی ردیف افقی و ستون عمودی بدست می آید باشد نشان دهنده تصادفی بودن داده ها است.